dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kalafior w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ugotowany kalafior, usmażony w cieście piwnym z dodatkiem curry. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu.

Kalafior w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior w cieście piwnym

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście piwnym
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dzielimy na mniejsze różyczki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z mąką, olejem i piwem. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Delikatnie mieszamy z pianą z białek. Następnie dodajemy szczyptę curry. Różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!
Kalafior w cieście piwnym
Żółtka mieszamy z mąką, piwem, olejem i przyprawami.
Kalafior w cieście piwnym
Do ciasta dodajemy curry i pianę z białek.
Kalafior w cieście piwnym
Różyczki kalafiora dokłądnie maczamy w cieście.
Kalafior w cieście piwnym
kalafiora smażymy z każdej strony na złoty kolor.