Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kalafior w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam przepis na kalafior w cieście piwnym. Natomiast dla dzieci polecam dodać zamiast piwa- wodę gazowaną.

Kalafior w cieście piwnym

Składniki:

Kalafior w cieście piwnym

 

  • Kalafior - 1 główka
  • mąka pszenna - 1 szkl
  • olej - 2 łyżki
  • piwo jasne - 3/4 szkl
  • jajka - 2 szt
  • sól
  • przyprawa curry
  • cukier
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście piwnym
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki większe i opłukać w zakwaszonej octem wodzie.

Włożyć go do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, gotować go tylko na półmiękko.

Po ugotowaniu przecedzić go i lekko ostudzić.

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, powoli wlać piw oraz dodać olej, wszystko razem zmiksować, dodać sól i curry do smaku.

Każdą różyczkę kalafiora maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w głębokim naczyniu na złoty kolor.