Sposób przygotowania:
Kalafior w cieście piwnym
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki większe i opłukać w zakwaszonej octem wodzie.
Włożyć go do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, gotować go tylko na półmiękko.
Po ugotowaniu przecedzić go i lekko ostudzić.
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, powoli wlać piw oraz dodać olej, wszystko razem zmiksować, dodać sól i curry do smaku.
Każdą różyczkę kalafiora maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w głębokim naczyniu na złoty kolor.
Włożyć go do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, gotować go tylko na półmiękko.
Po ugotowaniu przecedzić go i lekko ostudzić.
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, powoli wlać piw oraz dodać olej, wszystko razem zmiksować, dodać sól i curry do smaku.
Każdą różyczkę kalafiora maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w głębokim naczyniu na złoty kolor.