Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kalafior smażony w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny kalafior. Przygotowany w tej wersji jest bardzo syty, ja podałam z młodymi ziemniaczkami.

Kalafior smażony w cieście

Składniki:

Kalafior smażony w cieście

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kalafior smażony w cieście

Przygotowanie kalafiora:

Kalafior smażony w cieście
Przygotowujemy kalafior do panierowania.

Kalafior dzielimy na większe różyczki,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie może być za bardzo rozgotowany ) ,następnie odcedzamy i studzimy.

Przygotowanie ciasta:

Kalafior smażony w cieście
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek dość gęste ciasto.

Panierowanie:

Kalafior smażony w cieście
Pzygotowany,zimny kalafior panierujemy do smażenia.

Przygotowany kalafior zanurzamy w cieście ,a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażenie:

Kalafior smażony w cieście
Przygotowany kalafior smażymy na patelni.

Na patelni rozgrzewamy masło,smażymy na nim kalafior na rumiano ze wszystkich stron. Usmażony kalafior osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.