iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Dorsz w azjatyckim przybraniu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię dodawać różne przyprawy do tradycyjnych dań. Zwykły dorsz zyskał świetnego smaku dzięki nowym dodatkom.

Dorsz w azjatyckim przybraniu

Składniki:

Dorsz w azjatyckim przybraniu

 

  • 1/2 kg dorsza filetu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 marchewki,
  • 1 por,
  • 2 łyżki pędów bambusa,
  • 10 grzybków suszonych mun,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • łyżka sosu chili,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Dorsz w azjatyckim przybraniu

ETAP 1:

Mleko należy zmiksować z jajkiem, dodajemy mąkę oraz imbir. Kawałki ryby oprószamy solą. Następnie moczymy w cieście imbirowym, a potem na złoto smażymy z obydwu stron. W słupki kroimy marchewki, paprykę i papryczki chili. Pędy bambusa kroimy na cienkie paseczki, a pora w krążki.

Rozgrzewamy w garnku 3 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Gdy już są podsmażone to wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy warzywa czosnkiem, koncentratem oraz sosem chili. Solimy według uznania. Po wymoczeniu grzybów mun kroimy je w paski. Dodajemy do warzyw. W naczyniu układamy rybę i warzywa - naprzemiennie.

Należy danie schłodzić.


Tagi:

dania dorsz