Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Baba ganoush

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna pasta z pieczonego lub grillowanego bakłażana to fajny dodatek do grillowanego chleba lub jako dodatek do świeżych warzyw - prosta i zdrowa, polecam

Baba ganoush Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baba ganoush

 

Sposób przygotowania:

Baba ganoush
Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (skóra do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill ) na 20-30 minut. Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera. Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę przekładamy do miseczki skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy odrobiną kminku i papryką, serwujemy z grillowanym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych warzyw
Baba ganoush
Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (skóra do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill ) na 20-30 minut.
Baba ganoush
Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Baba ganoush
Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera
Baba ganoush
Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek ,sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.