dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Smażony kalafior w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Kalafior w cieście jest świetnym daniem na podwieczorek. Najlepszy z sosem czosnkowym. Proste i smaczne.

Smażony kalafior w cieście

Składniki:

Smażony kalafior w cieście

 

Sposób przygotowania:

Smażony kalafior w cieście

Krok 1:

Smażony kalafior w cieście
Kalafiory gotujemy w całości do miękkości.

Kalafiora myjemy, oczyszczamy. Wrzucamy do wrzącej wody zakwaszonej octem i osolonej. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Dzielimy na mniejsze różyczki.

Krok 2:

Smażony kalafior w cieście
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą.

Jajka mieszamy z wodą. Dodajemy obie mąki, żółty ser, sól, pieprz i przyprawę do smaku. Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Smażony kalafior w cieście
Kalafiorki w cieście smażymy na złoty kolor.

Każdą różyczkę kalafiora maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!


Tagi:

kalafior