aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kalafior w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezwykłe połączenie delikatnego, lekko słodkiego kalafiora z wyrazistym w smaku sosem czosnkowym. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kalafior w sosie czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafior w sosie czosnkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w sosie czosnkowym
Kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby cały kalafior był nią przykryty. Przyprawiamy Kucharkiem i gotujemy al dente. Gdy jest gotowy wówczas odcedzamy go i pozostawiamy do odsączenia.SOS: Do miseczki wkładamy śmietanę i majonez, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy kalafior.
Kalafior w sosie czosnkowym
Opłukane różyczki kalafiora wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy Kucharkiem. Gotujemy al dente.
Kalafior w sosie czosnkowym
Ugotowanego kalafiora odcedzamy i zostawiamy do odsączenia.
Kalafior w sosie czosnkowym
Ze śmietany, majonezu, ząków czosnku, soli, pieprzu i oregano roimy sos czosnkowy.

Tagi:

kalafior