aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Kalafior w sosie pomidorowo-winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielnie jako przystawkę.

Kalafior w sosie pomidorowo-winnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior w sosie pomidorowo-winnym

 

  • kalafior
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior w sosie pomidorowo-winnym
W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i lekko obsmażamy z każdej strony. Paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do kalafiora. Podlewamy sokiem z pomidora i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez ok 10 min. Następnie dolewamy wino i gotujemy aż sos stanie się gęsty, a kalafior miękki. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dusimy jeszcze przez ok 3 min.
Kalafior w sosie pomidorowo-winnym

Tagi:

kalafior