wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny sposób na przygotowanie kalafiora, którego zapiekamy w jogurtowej marynacie curry. Sprawdzi się na przystawkę albo jako dodatek do dań głównych.

Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry

 

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały kalafior albo pół dużego
  • 250 ml jogurtu typ grecki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry
Kalafiora umyć i dokładnie obsuszyć. Czosnek drobno posiekać. Jogurt przełożyć do miski i dodać do niego wszystkie składniki marynaty. Bardzo dokładnie wymieszać. Kalafior przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą. Łyżką nałożyć na niego marynatę, tak, żeby obtaczała go z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić kalafior i piec ok 30 minut.
Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry
Do jogurtu dodać posiekany czosnek i przyprawy
Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry
wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać
Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry
Marynata obłożyć kalafior dokładnie z każdej strony

Tagi:

kalafior