Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru. Ugotować al'dente. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mleko i gotować aż sos nabierze gęstej konsystencji, często mieszając. Do smaku doprawić solą z pieprzem i gałką. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starty ser. Dokładnie wymieszać aby ser się rozpuścił. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim ugotowanego kalafiora. Posypać posiekaną natką pietruszki i zalać sosem serowym. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.