Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Kalafior zapiekany z sosem serowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

wegetariańska zapiekanka z kalafiora

Kalafior zapiekany z sosem serowym

Składniki:

Kalafior zapiekany z sosem serowym

 

  • kalafior (mogą być tez brokuły)
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • filiżanka startego żółtego sera
  • 2 łyżki bułki tartej (do posypania dania i naczynia)
  • łyżka utartych wiórków zamrożonego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • SOS:
  • łyżka masła
  • łyzka mąki
  • filiżanka startego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • przyprawy (ja używam albo curry albo gałki muszkatałowej)
  • folia aluminiowa Paclan

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z sosem serowym
- kalafior dzielimy na niewielkie części i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła, gotujemy ok. 8 min (nie powinien się rozgotować). Dokładnie odsączamy i zostawiamy sobie szkalnkę wody po gotowaniu kalafiora. - Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, rozprowadzamy zasmażkę szkankę wywaru z kalafiora, zagotowujemy , dodajemy ser, śmietanę i przyprawy. - naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy porcje kalafiora , zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką i wiórkami masła. - Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp 200 C. (ja czasem dodaję do tego ryż wymieszany z curry i stratym serem )