Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany z sosem serowym
- kalafior dzielimy na niewielkie części i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła, gotujemy ok. 8 min (nie powinien się rozgotować). Dokładnie odsączamy i zostawiamy sobie szkalnkę wody po gotowaniu kalafiora. - Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, rozprowadzamy zasmażkę szkankę wywaru z kalafiora, zagotowujemy , dodajemy ser, śmietanę i przyprawy. - naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy porcje kalafiora , zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką i wiórkami masła. - Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp 200 C. (ja czasem dodaję do tego ryż wymieszany z curry i stratym serem )
Anula
kinga