Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny kalafior zapiekany w gęstym, serowym sosie z koperkiem. Może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego.

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

 

  • 1 duży kalafior
  • 250 ml mleka
  • 100g. serka topionego kremowego
  • 100g. tartej goudy
  • 125g. mozzarelli
  • 1 żółtko
  • 1/2 pęczka posiekanego kopru
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem
Kalafiora podzielić na różyczki , ugotować na miękko w osolonym wrzątku, odcedzić.

W garnku, nad kąpielą wodną podgrzać mleko, dodać serek topiony.

Gdy się rozpuści dołożyć goudę i mozzarellę, podgrzewać do powstania gładkiego sosu.

Wbić żółtko cały czas energicznie mieszając, wsypać koperek, doprawić gałą muszkatołową, solą i pieprzem.

Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem serowym.

Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem
Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem