Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem
Kalafiora podzielić na różyczki , ugotować na miękko w osolonym wrzątku, odcedzić.
W garnku, nad kąpielą wodną podgrzać mleko, dodać serek topiony.
Gdy się rozpuści dołożyć goudę i mozzarellę, podgrzewać do powstania gładkiego sosu.
Wbić żółtko cały czas energicznie mieszając, wsypać koperek, doprawić gałą muszkatołową, solą i pieprzem.
Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem serowym.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W garnku, nad kąpielą wodną podgrzać mleko, dodać serek topiony.
Gdy się rozpuści dołożyć goudę i mozzarellę, podgrzewać do powstania gładkiego sosu.
Wbić żółtko cały czas energicznie mieszając, wsypać koperek, doprawić gałą muszkatołową, solą i pieprzem.
Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem serowym.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.