SUPERPRZEPIS

Krokiety z pieczarkami i fetą

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Krokiety z pieczarkami i fetą Więcej zdjęć (6)

Krokiety z pieczarkami i fetą to pyszna alternatywa dla klasyczny krokietów z grzybami :) Polecam wszystkim :)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i fetą

 

  • naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i fetą
Składniki na naleśniki przekładamy do miski - miksujemy. Ciasto uzyskujemy konsystencji śmietany.

Z uzyskanego ciasta smażmy cienkie naleśniki (wychodzi około 10 szt).

Farsz:

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do cebuli, solimy i dusimy do odparowania. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem. Do zimnych pieczarek dodajemy pokrojony ser, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy.

Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumieniania z dwóch stron.
Krokiety z pieczarkami i fetą
z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki i smażymy
Krokiety z pieczarkami i fetą
z podanych składników przygotowujemy farsz
Krokiety z pieczarkami i fetą
farsz zawijamy w nalesniki i panierujemy
Krokiety z pieczarkami i fetą
gotowe nalesniki smażymy na rumiano z dwóch stron
Krokiety z pieczarkami i fetą
podajemy na ciepło :) Smacznego!