Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kalafior zapiekany z cukinią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ugotowane różyczki kalafiora zapiekane ze świeżą cukinią, podsmażoną cebulką i tartym żółtym serem...

Kalafior zapiekany z cukinią i serem

Składniki:

Kalafior zapiekany z cukinią i serem

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z cukinią i serem

Etap 1

Kalafior zapiekany z cukinią i serem
Ugotowany kalafior podzielony na różyczki i rozłożony w naczyniu do zapiekania.

Kalafior ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić, lekko przestudzić, podzielić na małe różyczki, rozłożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 2

Kalafior zapiekany z cukinią i serem
Pokrojona w piórka cebula zrumieniona na oleju.

Cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Kalafior zapiekany z cukinią i serem
Umyta cukinia pokrojona w niezbyt grube plasterki.

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.

Etap 4

Kalafior zapiekany z cukinią i serem
Plastry cukinii i podsmażona cebula rozłożone na kalafiorze.

Plastry cukinii rozłożyć między różyczkami kalafiora. Na wierzchu rozłożyć podsmażoną cebulę. Wszystko oprószyć solą ziołową.

Etap 5

Kalafior zapiekany z cukinią i serem

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 6

Kalafior zapiekany z cukinią i serem

Tarty ser rozłożyć na warzywach. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.