krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Kalafiorowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszna zupka dla miłośników domowych potraw:)

Kalafiorowa z ziemniakami

Składniki:

Kalafiorowa z ziemniakami

 

  • 4 szklanki bulionu (z kostki Winiary)
  • 20 dag kalafiora świeżego lub mrożonego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • mały oczyszczony por
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 3 małe ziemniaki
  • 10 dag zielonego groszku mrożonego lub konserwowego
  • płaska łyżka jarzynki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • mały pęczek koperku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z ziemniakami
Warzywa umyć, oczyścić. Marchewkę i seler pokroić w kostkę, por w talarki, a pietruszkę na pół i włożyć do wrzącego bulionu. Gdy marchewka lekko zmięknie, dodać pokrojoną w gruba kostkę ziemniaki, a gdy i one zmiękną dodać kalafior i groszek. Już nie przykrywać i gotować jeszcze 10 min. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i jarzynką. Udekorować posiekanym koperkiem.