Sposób przygotowania:
Kalafiorowa ze złocistym makaronem
Oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior zalać lekko osoloną i ocukrzoną wodą i gotować 30 minut( od zagotowania - ma być rozpadający ) Odcedzić kalafior pozostawiając wywar. Odcedzony kalafior rozdrobnić. Rozpuścić w garnku masło , wsypać mąkę , wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i wywarem z gotowania kalafiora. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i utarta gałką muszkatołową Dołożyć do zupy rozdrobniony kalafior. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać dokładnie widelcem. Patelnię do omletów i naleśników natłuścić olejem i mocno rozgrzać. Wlać masę jajeczną i zrobić omlet. Zsunąć omlet na deskę do krojenia i pokroić w paski ( jak makaron krajanka). Usiekać natkę pietruszki. Podawać układając na wierzchu ( nalanej do naczynia w którym podajemy ) zupy porcję makaronu z omletu i posypując natką pietruszki.