ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kalafiorowe kotleciki z pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne, aromatyczne, smakują podane na ciepło np. z sosem czosnkowym jogurtowym lub na zimno a`la hamburger warzywny.

Kalafiorowe kotleciki z pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowe kotleciki z pietruszką

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe kotleciki z pietruszką
Kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować. odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie.

Do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy, ile kalafior wchłonie.

Wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony.
Kalafiorowe kotleciki z pietruszką.
Doskonale smakują i na ciepło i na zimno.
Kalafiorowe kotleciki z pietruszką.
Można tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść lub blenderem ale nie za mocno.
Kalafiorowe kotleciki z pietruszką.
Tartej bułki dać tyle, aby masa była zwarta przy formowaniu kotlecików.
Kalafiorowe kotleciki z pietruszką.
Olej rzepakowy musi być bardzo mocno rozgrzany.