Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Dyniowe kopytka z imbirem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak przedstawionych kopytek mogę nazwać wykwintnym. Wyszły wyśmienite, lekko słodkie Z nutą gałki muszkatołowej i posmakiem białego pieprzu.Ich piękny pomarańczowy kolor cieszy oko z zachęca do skosztowania.

Dyniowe kopytka z imbirem

Składniki:

Dyniowe kopytka z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe kopytka z imbirem
Imbir obieramy, kroimy drobno. Ziemniaki wraz z imbirem przeciskamy przez prasę, mielimy lub dokładnie ugniatamy. Dodajemy jajko, puree z dni oraz obie mąki. Doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.

Stolnice posypujemy mąką pszenną. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałek, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.

W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.

Kopytka podajemy polane masłem,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną.

Odsmażone są także bardzo smaczne.