Sposób przygotowania:
Dyniowe kopytka z imbirem
Imbir obieramy, kroimy drobno. Ziemniaki wraz z imbirem przeciskamy przez prasę, mielimy lub dokładnie ugniatamy. Dodajemy jajko, puree z dni oraz obie mąki. Doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.
Stolnice posypujemy mąką pszenną. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałek, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
Kopytka podajemy polane masłem,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną.
Odsmażone są także bardzo smaczne.
Stolnice posypujemy mąką pszenną. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałek, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
Kopytka podajemy polane masłem,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną.
Odsmażone są także bardzo smaczne.
SylaUla
Martyna12
Zgadzam się :)
kasia900
Martyna12
Dziękuję :) Ja jestem miłośniczką ziemniaków w każdej postaci :)
biedroneczki
Martyna12
Polecam spróbować :) Pozdrawiam :)