Sposób przygotowania:
Kalafiorowe kotlety z natkąETAP 1
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy, lekko twardawy (nie rozgotowany) odcedzamy.
ETAP 2
Po odcedzaniu kalafior pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostygnięty delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
ETAP 3
Dodajemy do niego posiekaną natkę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
ETAP 4
Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kotleciki i panierujemy w bułce.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotleciki z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Ja kotleciki podaje z dipem czosnkowy.
DIP: Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowany dodajemy do jogurtu. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.