jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kalafiorowe kotlety z natką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Najpyszniejsze wychodzą z świeżych warzyw. Dlatego polecam je przygotować latem, gdy kalafior jest ogólnodostępny. Poza sezonem można je wykonać z mrożonek, ale wówczas należy go po ugotowaniu dokładnie odsączyć.

Kalafiorowe kotlety z natką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafiorowe kotlety z natką

SKŁADNIKI

DIP

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe kotlety z natką

ETAP 1

Kalafiorowe kotlety z natką
W lekko osolonej wodzie gotujemy kalafior

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy, lekko twardawy (nie rozgotowany) odcedzamy.

ETAP 2

Kalafiorowe kotlety z natką
Przestygnięty kalafior rozgniatamy delikatnie

Po odcedzaniu kalafior pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostygnięty delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

ETAP 3

Kalafiorowe kotlety z natką
W misce łączymy składniki kotlecików

Dodajemy do niego posiekaną natkę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 4

Kalafiorowe kotlety z natką
W dłoniach formujemy kotleciki

Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kotleciki i panierujemy w bułce.

ETAP 5

Kalafiorowe kotlety z natką
Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotleciki z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Ja kotleciki podaje z dipem czosnkowy.
DIP: Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowany dodajemy do jogurtu. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.


Tagi:

kalafior