Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Migdałowe kalafiory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne , kalafiorowe kotlety z nutką tymianku i płatkami migdałów.

Migdałowe kalafiory Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowe kalafiory

 

  • kalafior - 1 szt.
  • ser żółty - ok.10 dag
  • jajko - 1 duże lub 2 małe
  • natka piertuszki - garść
  • płatki migdałowe - ok.10 dag
  • bułka tarta - ok.3-4 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • tymianek, sól, pieprz - szczypta

Sposób przygotowania:

Migdałowe kalafiory
Kalafiora gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dokładnie osączamy, rozgniatamy widelcem ( ale nie na gładką masę! ) Dodajemy starty żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajka. Wsypujemy tyle tartej bułki, aby powstała dająca się formować masa. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy masę. Formujemy nieduże kotlety. Panierujemy je w jajku i płatkach migdałowych, dociskając panierkę do powierzchni kotletów.Układamy w naczyniu żaroodpornym ( wysmarowanym masłem ). Zapiekamy ok.30 min. w temp. ok.200C. Podajemy z ulubionymi sosami! Smacznego!
Migdałowe kalafiory
Pyszne , kalafiorowe kotlety z nutką tymianku i płatkami migdałów.