jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Gulasz z dynią i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Dynia oraz kalafior super razem się komponują i smakują. Do tego mięsko i długo czujemy się „najedzeni”, a co za tym idzie zadowoleni:). POLECAM!

Gulasz z dynią i kalafiorem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z dynią i kalafiorem

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Gulasz z dynią i kalafiorem

ETAP 1

Gulasz z dynią i kalafiorem
Pomidory dodajemy do cebuli i razem smażymy

Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość razem smażymy, by powstał sos pomidorowy.

ETAP 2

Gulasz z dynią i kalafiorem
Pokrojone mięso nacieramy przyprawami

Między czasie umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę. Dodajemy do niego musztardę oraz przyprawy do smaku.

ETAP 3

Gulasz z dynią i kalafiorem
Mięso dokładnie obsmażamy

Tak przygotowane mięso dokładnie przysmażamy na przyrumienionej i pokrojonej w kostkę drugiej cebuli. Gotowe mięso łączymy z sosem pomidorowym. Całość podlewamy delikatnie wodą i dusimy razem około 0,5 godziny.

ETAP 4

Gulasz z dynią i kalafiorem
Pod koniec gotowania dodajemy dynię

Między czasie dynie kroimy w kostkę. Dodajemy ją do gulaszu, gdy mięso jest już miękkie. Dynia szybko się gotuje, więc nie trzeba jej długo poddawać obróbce cieplnej.

ETAP 5

Gulasz z dynią i kalafiorem
Ugotowany kalafior odsączamy z wody

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowany, odcedzony dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania.
Na koniec dodajemy także posiekaną natkę pietruszki. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Gotowe danie porcjujemy na talerze. Dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu. Gotowe!