Sposób przygotowania:
Kalafiorowe puree
Kalafior oczyścić z liści. Wyciąć głąb. Rozdzielić na różyczki. Umyć czyszcząc z plamek i przebarwień ( odcinając je). Ułożyć w garnku i zalać wodą . Osolić i wsypać cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Kilka różyczek wyjąć gdy są ugotowane al'dente. Pokroić w plasterki i obsmażyć na rumiano na maśle ( 1/2 łyżki) posypując odrobiną bułki tartej. Odcedzić resztę kalafiora . Ugnieść na puree z masłem .Doprawić gałką muszkatołową i szczyptą soli. Podawać formowane w walec ( lub kulkę) obłożone rumianymi plasterkami smażonego kalafiora i posypane kolorowym pieprzem ( dobrze położyć obok coś z zieleniny- listki sałaty lub natki pietruszki). * Takim puree można faszerować wydrążone pomidorki i gotować je na parze , lub zapiekać posypane utartym żółtym serem. ** Podaję do gotowanych pulpetów z drobiu , gotowanego schabu ( lub innej chudej wieprzowiny)- zamiast ziemniaków.