Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalafiorowe puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić puree jako dodatek do II Dania.

Kalafiorowe puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowe puree

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe puree
Kalafior oczyścić z liści. Wyciąć głąb. Rozdzielić na różyczki. Umyć czyszcząc z plamek i przebarwień ( odcinając je). Ułożyć w garnku i zalać wodą . Osolić i wsypać cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Kilka różyczek wyjąć gdy są ugotowane al'dente. Pokroić w plasterki i obsmażyć na rumiano na maśle ( 1/2 łyżki) posypując odrobiną bułki tartej. Odcedzić resztę kalafiora . Ugnieść na puree z masłem .Doprawić gałką muszkatołową i szczyptą soli. Podawać formowane w walec ( lub kulkę) obłożone rumianymi plasterkami smażonego kalafiora i posypane kolorowym pieprzem ( dobrze położyć obok coś z zieleniny- listki sałaty lub natki pietruszki). * Takim puree można faszerować wydrążone pomidorki i gotować je na parze , lub zapiekać posypane utartym żółtym serem. ** Podaję do gotowanych pulpetów z drobiu , gotowanego schabu ( lub innej chudej wieprzowiny)- zamiast ziemniaków.
Kalafiorowe puree
Ugotować kalafior w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie
Kalafiorowe puree
Kilka jędrnych różyczek kalafiora pokroić w plasterki
Kalafiorowe puree
Podsmażyć na maśle ze zrumienioną bułką tartą
Kalafiorowe puree
Ugotowany kalafior ugnieść z masłem na puree i doprawić gałką muszkatołową

Tagi:

tarta kalafior