Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Kalafiory w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kalafiora obrać z liści, umyć , usunąć przebarwienia, wykroić średniej wielkości różyczki na łodyżkach. Wrzucić do wrzącej, osolon

Kalafiory w cieście

Składniki:

Kalafiory w cieście

 

Sposób przygotowania:

Kalafiory w cieście
Kalafiora obrać z liści, umyć , usunąć przebarwienia, wykroić średniej wielkości różyczki na łodyżkach. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut. W malakserze zmieszać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, dodać jajka, sól, pieprz i kilka łyżek wody (może być gazowana). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać olej w garnku do frytek. Maczać kalafior w cieście, zanurzać partiami we gorącym oleju i wyjmować, gdy z ciasta zrobi się złocista skorupka.