Sposób przygotowania:
Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem
Kalarepy obrać ze skórki,umyć i wydrążyć miąższ. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć wydrążone kalarepy i gotować 15-20 minut w zależności od wielkości. Papryczkę chilli umyć i osuszyć. Na dłonie założyć rękawiczki i przekroić papryczkę. Z papryczki usunąć pestki i pokroić miąższ w bardzo drobną kosteczkę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Jabłko umyć,osuszyć,obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ jabłka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,papryczkę,jabłko,posolić i smażyć aż cebula się zeszkli. Krupnioki obrać z osłonek i pokroić w plastry. Dodać krupnioki do cebuli z jabłkiem i papryczką. Całość mieszać aż wszystko się połączy. Krupniokiem faszerować kalarepy i układać w brytfance. Kalarepy posmarować olejem. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec kalarepy około 50-60 minut. Smacznego!