Sposób przygotowania:
Kalarepa faszerowana mielonym mięsem
Kalarepki obieramy i gotujemy w wodzie ok 30 minut,
aż będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso posmażamy na odrobinie
oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory, sparzone i obrane ze skórki,a następnie pokrojone w kostkę. Dodajemy umyty, posiekany koperek i dusimy jeszcze przez parę minut. W ugotowanych kalarepkach łyżką wydrążamy środek. W powstałe wgłębienia nakłądamy mięsno- pomidorowy farsz i
wstawiamy do żarodopornego naczynia z odrobiną oleju. Pieczemy w 180 stopniach ok
30 minut.
W wersji dla dorosłych mięso można mocniej przyprawić, można też dodać więcej zioł, np suszone prowanslaskie i można posypać startym żółtym serem przed pieczeniem
aż będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso posmażamy na odrobinie
oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory, sparzone i obrane ze skórki,a następnie pokrojone w kostkę. Dodajemy umyty, posiekany koperek i dusimy jeszcze przez parę minut. W ugotowanych kalarepkach łyżką wydrążamy środek. W powstałe wgłębienia nakłądamy mięsno- pomidorowy farsz i
wstawiamy do żarodopornego naczynia z odrobiną oleju. Pieczemy w 180 stopniach ok
30 minut.
W wersji dla dorosłych mięso można mocniej przyprawić, można też dodać więcej zioł, np suszone prowanslaskie i można posypać startym żółtym serem przed pieczeniem
Babciagramolka