SUPERPRZEPIS

Kalarepka faszerowana serem bałkańskim

  • 2
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kalarepka faszerowana serem bałkańskim Więcej zdjęć (5)

Pyszne, dietetyczne i szybkie danie wegetariańskie. Można też zaserwować je jako dodatek do mięsa.

Składniki:

Kalarepka faszerowana serem bałkańskim

 

 

  • Sos:
  • jogurt naturalny gęsty - 2 duże łyżki
  • tahini - 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepka faszerowana serem bałkańskim
Obraną kalarepkę odcinamy od góry. Wydrążamy środek, starając się zrobić jak najwięcej wolnej przestrzeni do faszerowania. Wydrążoną część warzywa drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na łyżce masła. Po paru minutach dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz ser bałkański. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy kalarepę. Przykrywamy górną częścią i gotujemy na parze do miękkości. Podajemy z sosem- łączymy jogurt i tahini. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Smacznego!
Kalarepka faszerowana serem bałkańskim
Etap 1 przygotowanie kalarepy do faszerowania
Kalarepka faszerowana serem bałkańskim
Etap 2 przygotowanie farszu z sera i pomidorów
Kalarepka faszerowana serem bałkańskim
Etap 3 faszerowanie kalarepy owczym serem
Kalarepka faszerowana serem bałkańskim
Etap 4 kalarepa w przekroju po ugotowaniu na parze