jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Faszerowana kalarepka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kalarepka do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.Możliwości jej przygotowania są różne: na surowo, smażone, duszone, zapiekane. W każdym wydaniu smakuje pysznie.

Faszerowana kalarepka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowana kalarepka

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 kalarepki,
  • 10-12 dag mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 duży pomidor, lub 2 mniejsze,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki,
  • 2-3 łyżki oleju,

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana kalarepka
Kalarepkę obieramy, ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Delikatnie nasalamy. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dokładamy do niego jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym mięsem wypełniamy środki kalarepek. Cebulę oraz pomidor kroimy w kostkę. Na oleju rumienimy cebulę. Do gotowej dokładamy pomidory oraz miąższ kalarepki, który wydrążyliśmy ze środka oraz pokrojoną górę warzywa. Całość chwilkę razem smażymy i podlewamy wodą (około 0,5 szklanki). Tak przygotowany sos przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy kalarepki i pieczemy około 30-40 minut (180°C).
Faszerowana kalarepka
kalarepkę wydrążamy. Środek delikatnie nasalamy
Faszerowana kalarepka
mięso mielone doprawiamy. Dodajemy do niego jajko oraz natkę.
Faszerowana kalarepka
Tak przygotowane mięso nakładamy w przygotowane kalarepki