eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kalarepa faszerowana Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam kalarepy faszerowane. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego i miąższu wyjętego z wydrążonych kalarep.

Kalarepa faszerowana Eli

Składniki:

Kalarepa faszerowana Eli

kalarepa

farsz

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • miąższ kalarepy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Kalarepa faszerowana Eli

przygotowanie mięsa

Kalarepa faszerowana Eli
Opłukaną i osuszoną łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie cebuli i czosnku

Kalarepa faszerowana Eli
Obraną cebulę drobno pokroić. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie kalarepy

Kalarepa faszerowana Eli
Wydrążone kalarepy obgotować, ostudzić w zimnej wodzie i odsączyć.

Kalarepy obrać ze skórki i odciąć górę. Ze środka kalarep wydrążyć miąższ. W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku włożyć kalarepy i gotować 5 minut. Wyjęte z wrzątku kalarepy ostudzić w zimnej wodzie i odsączyć.

przygotowanie kalarepy cd

Kalarepa faszerowana Eli
Pokroić w drobną kostkę miąższ wydrążony z kalarep.

Wydrążony z kalarep miąższ pokroić .w drobną kostkę.

przygotowanie farszu

Kalarepa faszerowana Eli

Do miski z mięsem dodać pokrojoną kalarepę, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Całość wymieszać.

przygotowanie faszerowanych kalarep

Kalarepa faszerowana Eli

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rzepakowym. Do środka kalarep nałożyć farsz. Przełożyć kalarepy do naczynia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 40 minut. Smacznego!