Sposób przygotowania:
Kalarepa faszerowana Eliprzygotowanie mięsa
Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie kalarepy
Kalarepy obrać ze skórki i odciąć górę. Ze środka kalarep wydrążyć miąższ. W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku włożyć kalarepy i gotować 5 minut. Wyjęte z wrzątku kalarepy ostudzić w zimnej wodzie i odsączyć.
przygotowanie kalarepy cd
Wydrążony z kalarep miąższ pokroić .w drobną kostkę.
przygotowanie farszu
Do miski z mięsem dodać pokrojoną kalarepę, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Całość wymieszać.
przygotowanie faszerowanych kalarep
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rzepakowym. Do środka kalarep nałożyć farsz. Przełożyć kalarepy do naczynia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 40 minut. Smacznego!