Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3168]

Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kalarepki faszerowane kaszą jęczmienną, pieczonym mięsem i pieczarkami to bardzo smaczne danie obiadowe.

Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem

 

  • 4 kalarepki
  • 5 dag kaszy perłowej
  • 1 pieczony filet z kurczaka
  • 1/3 cebuli
  • 2-3 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-5 dag żółtego sera
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem
Kalarepki obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ostudzić, odciąć górną część, wydrążyć miąższ. Upieczone mięso z kurczaka, 1/4 miąższu z kalarepki i pieczarki pokroić w kostkę. Kaszę perłową ugotować w osolonej wodzie.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Następnie dodać kaszę, mięso posiekaną kalarepkę, smażyć przez kilka minut, ostudzić, połączyć z żółtym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.

Wydrążone kalarepki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem, ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temp 180 stopni.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 
Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem
Następnie dodać pokrojone mięso, kalarepkę, smażyć przez kilka minut, ostudzić.
Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem
Połączyć z żółtym serem, doprawć do smaku.
Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem
Przygotowane kalarepki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem.
Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem
Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki i zapiec w piekarniku.