migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Faszerowane kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalarepki nadziewane i zapiekane w sosie. Jest z nimi trochę pracy ale warto je zrobić bo są przepyszne.

Faszerowane kalarepki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faszerowane kalarepki

 

  • 6 niedużych kalarepek
  • 1 duża cebula, ja dałam czerwoną
  • 200 g mięsa mielonego
  • sól,pieprz
  • oregano
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Faszerowane kalarepki
Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały ok 120-150 g. Obrane kalarepki wrzucić na wrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić i wydrążyć do połowy.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej.

Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości.

Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.

Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu.
Faszerowane kalarepki
Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały ok 120-150 g. Obrane kalarepki wrzucić na wrzątek i obgotować ok 15 minut.
Faszerowane kalarepki
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Faszerowane kalarepki
Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos.
Faszerowane kalarepki
Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut.
Faszerowane kalarepki
Faszerowane kalarepki