Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalarepa faszerowana po kapitańsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kalareoę umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok 15 minut,

Kalarepa faszerowana po kapitańsku

Składniki:

Kalarepa faszerowana po kapitańsku

 

  • 8 młodych kalarep
  • 150 g pieczarek
  • 2 żółtka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki tłuszczu
  • mała czerstwa bułka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepa faszerowana po kapitańsku
Kalareoę umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok 15 minut, odcedzić. Ściąć wierzchy na ok 1/3 wysokości, wydrążyć środki, posypać przyprawami. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z żółtkami, posiekaną natką pietruszki oraz namoczoną i odciśniętą oraz zmieloną bułką. Doprawic do smaku. Napełnic kalarepy, przykryć ściętymi czubkami, związać nitką, ułożyć w rondlu, podlać wodą lub rosołem i dusić do miękkości. Miękkie kalarepki wyjąć, zdjąć nitki, polać ketchupem i zaraz podawać.