Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Kalarepka z pęczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

lubię duszoną kalarepkę, tym razem był z niej cały obiad

Kalarepka z pęczakiem

Składniki:

Kalarepka z pęczakiem

 

  • 2 duże kalarepki,
  • 8-10 łyżek ugotowanego pęczku,
  • po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku,
  • 4 łyżki masła,
  • sól, cukier, pieprz biały mielony,
  • 1 marchewka

 

Sposób przygotowania:

Kalarepka z pęczakiem
Warzywa umyć, osączyć. Kalarepki obrać, ściąć wierzchu a środki wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok.0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyć 3 min.. Doprawić do smaku, dodać 3/4 koperku, wymieszać. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wydrążone kalarepki, oprószyć je solą, cukrem, podlać ok. 1/2 szkl. wody i dusić 5 min.. Następnie czubato napełnić je farszem z kaszy. Do rondla dołożyć wydrążone środki i ścięte wierzchy. Dusić całość ok. 20 min. aż kalarepki będą miękkie. Można to sprawdzić nakłuwając je drewnianą szpadką. W czasie duszenia kilka razy polać je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyć wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjąć na talerze, przykryć kapelusikami, przybrać marchewką. Sos z kawałkami zmiksować z resztą koperku, doprawić do smaku, polać kalarepki.

Tagi:

kalarepa