Sposób przygotowania:
Kalarepka z pęczakiem
Warzywa umyć, osączyć. Kalarepki obrać, ściąć wierzchu a środki wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok.0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyć 3 min.. Doprawić do smaku, dodać 3/4 koperku, wymieszać. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wydrążone kalarepki, oprószyć je solą, cukrem, podlać ok. 1/2 szkl. wody i dusić 5 min.. Następnie czubato napełnić je farszem z kaszy. Do rondla dołożyć wydrążone środki i ścięte wierzchy. Dusić całość ok. 20 min. aż kalarepki będą miękkie. Można to sprawdzić nakłuwając je drewnianą szpadką. W czasie duszenia kilka razy polać je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyć wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjąć na talerze, przykryć kapelusikami, przybrać marchewką. Sos z kawałkami zmiksować z resztą koperku, doprawić do smaku, polać kalarepki.
mela25