Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Kalarepki nadziewane marchewką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym .

Kalarepki nadziewane marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepki nadziewane marchewką

 

  • 2 duże kalarepki
  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka ( małe )
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki śmietanki w proszku

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki nadziewane marchewką
Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli  ,mąką i wymieszać z surowymi jajkami  .Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałkówkalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem . Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody .
Kalarepki nadziewane marchewką
Etap 1
Kalarepki nadziewane marchewką
Etap 2
Kalarepki nadziewane marchewką
Etap 3
Kalarepki nadziewane marchewką
Etap 4