Sposób przygotowania:
Kalarepki nadziewane marchewką
Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli ,mąką i wymieszać z surowymi jajkami .Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałkówkalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem . Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody .
Pyza
Babciagramolka
Hi hi - upał rzeczywiście pada na mózg . Wymieszac z surowymi jajkami- ścinają się w gotowaniu i wiąrzą farsz . Poprawiam. Dzięki .
Sliethen
Babciagramolka
Młode marchewki- młode - one są małe . Jak używasz takie lipcowe to po prostu musisz dopasować wielkość marchewki do potrzeb - to raz . Dwa - i marchew ( nawet ta stara ) i kalarepa po 30 minutach jest miękka , szczególnie że są pokrojone w kosteczkę . Jak gotujesz marchewkę na jarzynkę to ile czasu je gotujesz ? Góra 30 minut . Jak by się użyło gotowane marchewki to po pół godzinie gotowania zrobiła by się paćka . A czas zawsze liczy się od zagotowania wody , lub ustalenia się temperatury piekarnika bo przecież nikt nie ma identycznych garnków a to na czas do zagotowania wpływa ( i wielkość płomienia gazu , i to czy gotuje się na gazie czy na prądzie )
Sliethen
jak na razie jeszcze się robi :] dziękuję za odpowiedź