Sposób przygotowania:
Kanapki z łososiem, jajkiem i sezonowymi ziołami
Rybę umyć, gotować na parze 20 minut. Bazylię umyć, posiekać, wrzucić do blendera, dodać oliwę i sól, zmiksować. W garnku zagotować wodę, wlać ocet winny. Jajka wbić delikatnie do miseczki ( po jednym jajku). Wrzącą wodę mocno zamieszać, w powtały wir delikatnie przelać jajko. Gotować 3 minuty, wyjąć delikatnie. Ugotować drugie jajko ( w ten sam sposób). Chleb posmarować masłem. Łososia po ugotowaniu przełożyć na kromki pieczywa, polać przygotowaną oliwą bazyliową. Na wierzchu każdej kanapki ułożyć delikatnie jajko, posypać świeżymi ziołami oraz czarnuszką. Jajko delikatnie naciąć. Kanapki podawać natychmiast po przygotowaniu. Resztę oliwy ziołowej przelać do szczelnego naczynia, przechowywać w lodówce.