Sposób przygotowania:
Kanapki ze śledziowym tatarem
Śledzie opłukać, osuszyć lub wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Ogórek opłukać, ewentualnie obrać. Drobno pokroić. Grzybu osączyć, posiekać. Szczypiorek opłukać. Kilka gałązek szczypiorku odłożyć. Resztę posiekać. Śledzie wymieszać z cebulą, ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać śledzie z warzywami. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka pokroić w ćwiartki. Tatar podawać z białym pieczywem udekorowany ćwiartkami jajka i pozostałym szczypiorkiem.