Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Kanie w panierce parmezanowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Większość osób zbierających kanie przygotowuje do nich klasyczną panterkę, czyli jajko z przyprawami + tarta bułka. Jednak wystarczy do bułki dodać startego parmezanu, aby grzyby zyskały na smaku.

Kanie w panierce parmezanowej  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kanie w panierce parmezanowej

 

Sposób przygotowania:

Kanie w panierce parmezanowej
Kanie należy wybrać rozwinięte czyli z rozłożonym kapeluszem, świeże i jędrne. Wyciąć i odrzucić twarde łykowate trzony, natomiast kapelusze ostrożnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą i po odcedzeniu osuszyć na papierowym ręczniku.

Jajka roztrzepać z dodatkiem przypraw i dokładnie zanurzyć grzyby zaczynając od strony z blaszkami.

Na duży talerz nasypać bułki tartej i połączyć ją z drobno utartym parmezanem. W mieszance dokładnie obtoczyć kapelusze i od razu przekładać na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć z obu stron na rumiano.

Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu.
Kanie w panierce parmezanowej
Po oczyszczeniu kapeluszy umyć je i namoczyć w jajku.
Kanie w panierce parmezanowej
Ostrożnie obtoczyć w bułce tartej i parmezanie, usmażyć.

Tagi:

grzyby