Sposób przygotowania:
Kanie smażone w panierce żytniej
Kanie oczyścić z pozostałości traw i liści, odciąć łodygę i szybko umyć kapelusze pod bieżącą letnią wodą. Odsączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zagotować lekko osoloną wodę w szerokim garnku i krótko obgotować grzyby (około 1 minuty) do czasu, aż lekko zwiotczeją. Grzyby wypływają na powierzchnię, dlatego trzeba je cały czas przytrzymywać łopatką. Po obgotowaniu od razu przekładać na duże sito i pozstawić do ostygnięcia. Osuszyć dokłądnie na papierowych ręcznikach.
W dużym płaskim naczyniu roztrzepać jajka, dodać sos sojowy, świeżo mielony pieprz oraz ew. ulubione przyprawy i zioła. W mieszaninie zanurzać grzyby szczególnie dokładnie nasączając spód z blaszkami. W osobnym płaskim naczyniu przygotować panierkę ze zmielonego pieczywa żytniego. Dokładnie obtaczać kapelusze i od razu przekładać na patelnię z rozgrzaną mieszanką oleju rzepakowego i klarowanego masła. Smażyć z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną i zieleninką.
Zagotować lekko osoloną wodę w szerokim garnku i krótko obgotować grzyby (około 1 minuty) do czasu, aż lekko zwiotczeją. Grzyby wypływają na powierzchnię, dlatego trzeba je cały czas przytrzymywać łopatką. Po obgotowaniu od razu przekładać na duże sito i pozstawić do ostygnięcia. Osuszyć dokłądnie na papierowych ręcznikach.
W dużym płaskim naczyniu roztrzepać jajka, dodać sos sojowy, świeżo mielony pieprz oraz ew. ulubione przyprawy i zioła. W mieszaninie zanurzać grzyby szczególnie dokładnie nasączając spód z blaszkami. W osobnym płaskim naczyniu przygotować panierkę ze zmielonego pieczywa żytniego. Dokładnie obtaczać kapelusze i od razu przekładać na patelnię z rozgrzaną mieszanką oleju rzepakowego i klarowanego masła. Smażyć z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną i zieleninką.