halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kanie ala schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kania bardzo smaczny grzyb. Jadalne są kapelusze. Dzięki silnemu aromatowi często jest używany jako grzyb przyprawowy. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Ala kotlety schabowe są przepyszne .

Kanie ala  schabowe

Składniki:

Kanie ala schabowe

 

Sposób przygotowania:

Kanie ala schabowe
Grzyby kanie oczyścić, przetrzeć wilgotną ściereczką. Nóżki grzybów usunąć, wyrzucić. Następnie kapelusze kani oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na 15 minut. Jajka wbić do płytkiej miseczki , roztrzepać widelcem. Kanie panierować w mące, jajku, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.