Sposób przygotowania:
Kantońska zupa z makaronem (Chiny)
Mięso z kurczaka zalać 2 i 1/2 I zimnej wody, dodać przyprawą w proszku i ugotować. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w paski. Grzyby namoczyć w wodzie. Makaron pociąć na kawałki o dowolnej długości i również namoczyć w wodzie. Olej rozgrzać, dodać drobno pokrojone warzywa (pory, marchew, cebulę), osaczone z wody grzyby, pędy bambusa i kiełki sojowe. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i krótko podsmażyć. Dodać do wywaru z kurczaka i gotować około 10 minut na średnim ogniu. Doprawić sherry i 2 łyżkami przyprawy chińskiej. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zalać sosem sojowym i odstawić na 20 minut. Masło roztopić, obsmażyć mięso. Do zupy dodać wieprzowinę, mięso z kurczaka oraz makaron i doprawić do smaku przyprawą chińską. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.
darek112