Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kantońska zupa z makaronem (Chiny)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso z kurczaka urczaka zalać 2 i 1/2 I zimnej wody, dodać przyprawą w proszku i ugotować. Mięso wyjąć

Kantońska zupa z makaronem (Chiny)

Składniki:

Kantońska zupa z makaronem (Chiny)

 

  • mały kurczak
  • 10 dag makaronu sojowego lub ryżowego
  • 10 suszonych grzybów chińskich
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 10 dag kiełków sojowych
  • 10 dag pędów bambusa z puszki
  • łyżka wytrawnego sherry
  • 30 dag polędwiczki wieprzowej
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 młode cebulki
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy w proszku
  • szczypta przyprawy chińskiej

Sposób przygotowania:

Kantońska zupa z makaronem (Chiny)
Mięso z kurczaka zalać 2 i 1/2 I zimnej wody, dodać przyprawą w proszku i ugotować. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w paski. Grzyby namoczyć w wodzie. Makaron pociąć na kawałki o dowolnej długości i również namoczyć w wodzie. Olej rozgrzać, dodać drobno pokrojone warzywa (pory, marchew, cebulę), osaczone z wody grzyby, pędy bambusa i kiełki sojowe. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i krótko podsmażyć. Dodać do wywaru z kurczaka i gotować około 10 minut na średnim ogniu. Doprawić sherry i 2 łyżkami przyprawy chińskiej. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zalać sosem sojowym i odstawić na 20 minut. Masło roztopić, obsmażyć mięso. Do zupy dodać wieprzowinę, mięso z kurczaka oraz makaron i doprawić do smaku przyprawą chińską. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.