Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Pasta z wędzonej makreli z kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna pasta z wędzonej makreli do smarowania pieczywa - w wersji light zamiast majonezu można użyć śmietanę lub jogurt naturalny.

Pasta z wędzonej makreli z kaparami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z wędzonej makreli z kaparami

 

  • 2 wędzone makrele
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasta z wędzonej makreli z kaparami
► Makrele należy obrać ze skóry, dokładnie pozbawić ości i rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Cebulę, jajka, czosnek, ogórki i kapary pokroić w małą kostkę. ► Mięso ryby przełożyć do miseczki, połączyć z przygotowanymi składnikami, dodać majonez, musztardę, chrzan i wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem, domieszać świeżo posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pastę wstawić do lodówki, aby się schłodziła. Podawać ze świeżym pieczywem.
Pasta z wędzonej makreli z kaparami
Mięso ryby przełożyć do miseczki - połączyć z przygotowanymi składnikami - przyprawić - domieszać świeżo posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Pasta z wędzonej makreli z kaparami
Makrele należy obrać ze skóry - dokładnie pozbawić ości i rozdrobnić widelcem.