bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Roladki ze śledzi z kaparami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie śmietany, kaparów i śledzi

Roladki ze śledzi z kaparami w śmietanie

Składniki:

Roladki ze śledzi z kaparami w śmietanie

 

  • 8 filetów matiasów
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • cebula najlepiej czerwona
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połówki cytryny
  • ogórki konserwowe
  • łyżka kaparów
  • natka pietruszki - u mnie suszona
  • pieprz
  • zalewa octowa: woda, cukier, ocet, ziele angielskie, lisc laurowy

Sposób przygotowania:

Roladki ze śledzi z kaparami w śmietanie
Śledzie przez min. 1 h wymoczyć, osączyc. Zagotowac zalewe ze składników, odstawic do przestygniecia. Powinna miec słodko-kwasny smak. Sledzie wkładam do chlodnej zalewy na min 1 h. Śledzie osaczam, zwijamy w roladki, a na srodku kazdej daje po cienkim kawałku ogórka konserwowego i piórku czerwonej cebuli, spinam wykałaczka i układam na półmisku. Śmietanę mieszam z majonezem, musztarda, doprawiam cytryna i pieprzem, dodaje posiekaną cebule, troche natki i kapary. Polewam śledzie sosem i posypuje posiekaną natką. Dekoruje ogórkiem. Można z wierzchu posypac jeszcze kaparami. Odstawiam w chlodne miejsce na 1 dobe, a przynajmniej na noc. Pyszne i inne od wszystkich.

Tagi:

kapary