Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 318]

Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromatycznie pyszne polędwiczki - idealne dla tych którzy lubią takie połączenia - delikatne mięso w kwaskowym sosie.

Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • tłuszcz do smażenia (olej z masłem)
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka kaparów (z zalewy)
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami
► Polędwiczki umyć, usunąć białe błonki, osuszyć i pokroić na plastry o grubosci około 1,5 cm, każdy plaster lekko rozbić. Nie solić mięsa ! ► Na rozgrzanym tłuszczu, obsmażać mięso przez kilka minut, aż będzie rumiane i sprężyste. Gotowe plastry zdjąć z patelni. Po usmażeniu wszystkich plastrów, przełożyć z powrotem wszystkie na patelnię, wlać wino i doprowadzić do wrzenia. ► Następnie dodać czosnek, kapary i tymianek, podlać sokiem z cytryny, próbując czy kwaśność sosu nam odpowiada. Gotować przez kilka minut, aż płyn lekko odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać śmietankę. Potrzymać na ogniu jeszcze kilka minut, by sos trochę zgęstniał. 
Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami
Na rozgrzanym tłuszczu - obsmażać mięso przez kilka minut - aż będzie rumiane i sprężyste.
Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami
Polędwiczki umyć - usunąć białe błonki i pokroić na plastry o grubosci około 1,5 cm - każdy plaster lekko rozbić.