Sposób przygotowania:
Polędwiczka w sosie cytrynowo - winnym z kaparami
► Polędwiczki umyć, usunąć białe błonki, osuszyć i pokroić na plastry o grubosci około 1,5 cm, każdy plaster lekko rozbić. Nie solić mięsa ! ► Na rozgrzanym tłuszczu, obsmażać mięso przez kilka minut, aż będzie rumiane i sprężyste. Gotowe plastry zdjąć z patelni. Po usmażeniu wszystkich plastrów, przełożyć z powrotem wszystkie na patelnię, wlać wino i doprowadzić do wrzenia. ► Następnie dodać czosnek, kapary i tymianek, podlać sokiem z cytryny, próbując czy kwaśność sosu nam odpowiada. Gotować przez kilka minut, aż płyn lekko odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać śmietankę. Potrzymać na ogniu jeszcze kilka minut, by sos trochę zgęstniał.