Sposób przygotowania:
Mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecz
Mięso: Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i lekko ostudzić. Do miski przełożyć mięso. Czosnek i cebulę drobno pokroić i dodać do miski. Wrzucić słonecznik. Kapary osączyć z zalewy i przesiekać na mniejsze kawałki. Dodać do miski. Dodać sos sojowy, oraz paprykę, świeżo mielony pieprz oraz tymianek. Wyrobić masę mięsną. W blenderze zmielić płatki owsiane najdrobniej jak się da. Dodać je do mięsa i ponownie wyrobić. Gdyby masa była zbyt zbita dodać wodę i znów wyrobić. Formować owalne kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano. Sos musztardowy: Z patelni zdjąć kotlety i dodać masło. Roztopić i dodać mąkę. Zesmażyć. Następnie stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać musztardę oraz świeżo mielony pieprz. Zdjąć z ognia. Sos podawać z kotletami. Smacznego!