Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina z kaparami :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Użyłam ,, fałszywych ,, kaparów które robię z nasion nasturcji .

Wieprzowina z kaparami :

Składniki:

Wieprzowina z kaparami :

 

  • 0,6 kg chudego mięsa od szynki
  • 3 cebule
  • pieprz mielony
  • sól
  • papryka mielona
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kaparów z zalewy ( lub marynowanych w słonej zalewie nasion nasturcji )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • maggi
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z kaparami :
Mięso natrzeć solą , pieprzem, papryką i zostawić na godzinę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dorzucić pokrojone cebule . Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić aż mięso będzie miękkie a płyn odparuje do objętości ok. 1 szklanki . Wyjąć mięso . Sos przetrzeć .Dolać śmietankę . Na maśle podsmażyć odsączone kapary i dołożyć do sosu - doprawić ( maggi , cukier ) . Włożyć mięso w sos i chwilę ogrzewać .