SUPERPRZEPIS

Karkówka duszona z kaparami

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Karkówka duszona z kaparami Więcej zdjęć (5)

karkówka duszona w nietuzinkowym towarzystwie

Składniki:

Karkówka duszona z kaparami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z kaparami
Pokrojoną w plastry karkówkę lekko rozbijamy płaskim tłuczkiem. Nacieramy białym pieprzem i przyprawą do mięsa. Spryskujemy olejem rzepakowym i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na rozgrzaną patelnię wrzucamy karkówkę wraz z marynatą. Rumienimy z dwóch stron. Obsmażoną zalewamy aromatycznym wywarem warzywnym. Pod przykryciem (można lekko pokrywkę uchylić) karkówkę dusimy około 20 minut. W połowie czasu dodajemy kapary osączone z zalewy. Po upływie wskazanego czasu mięso wyjmujemy, a sos zagęszczamy. W tym celu część sosu z patelni łączymy z wodą i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Intensywnie mieszamy i całość wylewamy na patelnię. Tutaj również mieszamy i wrzucamy uduszoną karkówkę. Przez parę minut dusimy i gotowe. Podajemy z ziemniaczkami posypanymi płatkami chili. Smacznego.
Karkówka duszona z kaparami
Karkówkę posypujemy ulubioną przyprawą
Karkówka duszona z kaparami
Zamarynowaną karkówkę rumienimy na patelni grillowej
Karkówka duszona z kaparami
Powstały sos zagęszczamy mąką kukurydzianą
Karkówka duszona z kaparami
Propozycja podania karkówki z ziemniakami