Sposób przygotowania:
Karkówka duszona z kaparami
Pokrojoną w plastry karkówkę lekko rozbijamy płaskim tłuczkiem. Nacieramy białym pieprzem i przyprawą do mięsa. Spryskujemy olejem rzepakowym i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na rozgrzaną patelnię wrzucamy karkówkę wraz z marynatą. Rumienimy z dwóch stron. Obsmażoną zalewamy aromatycznym wywarem warzywnym. Pod przykryciem (można lekko pokrywkę uchylić) karkówkę dusimy około 20 minut. W połowie czasu dodajemy kapary osączone z zalewy. Po upływie wskazanego czasu mięso wyjmujemy, a sos zagęszczamy. W tym celu część sosu z patelni łączymy z wodą i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Intensywnie mieszamy i całość wylewamy na patelnię. Tutaj również mieszamy i wrzucamy uduszoną karkówkę. Przez parę minut dusimy i gotowe. Podajemy z ziemniaczkami posypanymi płatkami chili. Smacznego.