Sposób przygotowania:
Bitki wieprzowe z kaparami i pieprzem
Dokładnie umyte i osuszone plastry mięsa lekko rozbić z obu stron tłuczkiem. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i obsypać mąką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i kłaść plastry mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano.Wlać na patelnię wino i na dużym ogniu gotować przez chwilę do odparowania alkoholu. Dodać pomidory z puszki /wraz z sokiem/,kapary, zielony pieprz i na małym ogniu gotować całość do miękkości mięsa. Czas zależy od rodzaju użytego mięsa,ale nie powinien przekroczyć 20-30 minut. W tym czasie nadmiar płynu powinien lekko odparować, a z pomidorów utworzy się gęsty sos. Kapary są słone, pieprz pikantny ,mięso posolone, a więc doprawiać już nie trzeba. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.