Sposób przygotowania:
kapuśniak
Kości dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą.Po godzineie gotowania dorzucamy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy 40 minut.
Kapustę drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem.Czekamy aż się zagotuje.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną słoninę, póżniej cubulę i kiedy cebulka się podsmaży dodajemy mąke i lekko ja brązowimy.Zalewamy następnie wszystko zimną wodą i mieszamy zasmażkę.
Do podgotowanej kapusty dodajemy zasmażkę i wywar z kości i włoszczyzny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami sosbno ugotowanymi.
Zalewamy wodą.Po godzineie gotowania dorzucamy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy 40 minut.
Kapustę drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem.Czekamy aż się zagotuje.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną słoninę, póżniej cubulę i kiedy cebulka się podsmaży dodajemy mąke i lekko ja brązowimy.Zalewamy następnie wszystko zimną wodą i mieszamy zasmażkę.
Do podgotowanej kapusty dodajemy zasmażkę i wywar z kości i włoszczyzny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami sosbno ugotowanymi.