Sposób przygotowania:
Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkamikapusta i grzyby
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte porcje rosołowe z gęsi lub dowolne mięso, zagotować po chwili dodać suszona włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy i gotować do miękkości mięsa. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zagotować, a po chwili dodać mieszankę europejską i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków doprawić w międzyczasie przyprawą uniwersalną.
kapusta i grzyby
W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje, grzyby przełożyć na sitko i dokładnie je wypłukać z octu. Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie dodać pokrojona drobno kapustę kiszoną i na kapustę przełożyć wypłukane grzyby ( u mnie są to leśne opieńki ). Całość zamieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości dodanej kapusty, w międzyczasie wsypać cukier oraz majeranek.
kapusta i grzyby
Po chwili gdy kapusta kiszona jest już miękka do zupy wsypać pieprz ziołowy chwilkę zagotować , doprawić jeszcze według swego smaku i zdjąć z ognia. Może nie wygląda zachęcająco ale naprawdę wyszła bardzo smaczna i kwaskowa taka jaką lubię.
kapusta i grzyby
Ugotowana zupę akurat ja jadam z bardzo dużą ilością pieprzu ziołowego ponieważ taka smakuje mi najbardziej moja rodzinka nie dodaje więcej pieprzu ale ja nie wyobrażam sobie kapuśniaku bez pieprzu ziołowego. Nie wiem jak wy ale mi przypadła taka zupa do gustu i smaku teraz częściej u mnie będzie gościła o ile tylko będę miała moje ukochane opieńki.