Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś podam przepis na moją kombinowaną zupkę. Wyszła bardzo smaczna. Połączenie jej z grzybami nadało przyjemny smak kapuśniaku. Nie wiem czy wam się spodoba takie połączenie, ale szczerze polecam.

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

Składniki:

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

kapusta i grzyby

  • 600 g porcji z gęsi,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 50 g mieszanki warzywnej europejskiej,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 słoiczek 160 g grzybów w occie,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 6 - 8 ziemniaków.

Sposób przygotowania:

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

kapusta i grzyby

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte porcje rosołowe z gęsi lub dowolne mięso, zagotować po chwili dodać suszona włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy i gotować do miękkości mięsa. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zagotować, a po chwili dodać mieszankę europejską i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków doprawić w międzyczasie przyprawą uniwersalną.

kapusta i grzyby

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje, grzyby przełożyć na sitko i dokładnie je wypłukać z octu. Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie dodać pokrojona drobno kapustę kiszoną i na kapustę przełożyć wypłukane grzyby ( u mnie są to leśne opieńki ). Całość zamieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości dodanej kapusty, w międzyczasie wsypać cukier oraz majeranek.

kapusta i grzyby

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

Po chwili gdy kapusta kiszona jest już miękka do zupy wsypać pieprz ziołowy chwilkę zagotować , doprawić jeszcze według swego smaku i zdjąć z ognia. Może nie wygląda zachęcająco ale naprawdę wyszła bardzo smaczna i kwaskowa taka jaką lubię.

kapusta i grzyby

Zupa kapuśniak z marynowanymi opieńkami

Ugotowana zupę akurat ja jadam z bardzo dużą ilością pieprzu ziołowego ponieważ taka smakuje mi najbardziej moja rodzinka nie dodaje więcej pieprzu ale ja nie wyobrażam sobie kapuśniaku bez pieprzu ziołowego. Nie wiem jak wy ale mi przypadła taka zupa do gustu i smaku teraz częściej u mnie będzie gościła o ile tylko będę miała moje ukochane opieńki.