Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kapuśniak flaminga

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 90
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na taką zupkę pewnie każdy się skusi, smaczna pożywna na bazie młodej kapusty z dodatkiem kuleczek mięsnych, bez potrzeby robienia drugiego dania.

Kapuśniak flaminga

Składniki:

Kapuśniak flaminga

Składniki na kuleczki mięsne:

Składniki pozostałe:

Sposób przygotowania:

Kapuśniak flaminga

I

Kapuśniak flaminga
Przygotowanie mięsa mielonego, doprawienie, wyrabianie, formowanie mięsnych kulek i smażenie.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kotlety wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Kapuśniak flaminga
Myjemy, obieramy i kroimy warzywa.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie.

3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

III

Kapuśniak flaminga
zaprawianie zupy

4. Warzywa łączymy z ziemniakami, dodajemy przecier pomidorowe, ewentualnie podlewamy woda jak jest za mało i doprawiamy chili.

5. Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i łączymy z kotletami. Chwilę gotujemy.

IV

6. Zupa gotowa.

7. Smacznego