Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Kapuśniak z boczkiem, cebulką i ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewająca, pożywna i bardzo sycąca zupka, które idealnie sprawdzi się jako obiad na chłodniejsze dni.

Kapuśniak z boczkiem, cebulką i ziemniakami

Składniki:

Kapuśniak z boczkiem, cebulką i ziemniakami

Wywar:

Dodatki do zupy:

  • 1 kg kwaśnej kiszonej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 0,5 kg boczku wędzonego surowego
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z boczkiem, cebulką i ziemniakami

Przygotowanie zupy:

Kapuśniak z boczkiem, cebulką i ziemniakami
Boczek w trakcie smażenia na patelni z cebulą

Mięso zalać wodą, zagotować, zdjąć wytworzoną pianę, wrzucić włoszczyznę, nać, czosnek liście, pieprz i ziele. Gotować na bardzo wolnym ogniu pół godziny. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości. Gdy ziemniaki zmiękną wyłowić włoszczyznę, nać i mięso. Dodać pokrojony w kostkę, podsmażony na suchej patelni boczek z cebulką.

Kończenie zupy:

Kapuśniak z boczkiem, cebulką i ziemniakami
Poszatkowana kapusta kiszona do kapuśniaku

Wrzucić też drobno poszatkowaną kapustę, dodać przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować pół godziny. Po tym czasie zupę można doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania.

Życzę smacznego!